col du Singe

10 cols rond Gérardmer

10 cols rond Gérardmer (met o.a. col de Bonne Fontaine, col de la Bijoire/Bisoire, col du Singe, Le Haut du Tôt , col de Sapois)

In het begin van de vakantie van 2021 hadden we als uitvalbasis het meer van Gérardmer. Hier hadden we een tocht uitgestippeld van zo’n 70 km waarbij we 10 cols zouden doen.

Vanuit Gérardmer rijd je richting Liezey. (via Route d’Epinal) Aanvankelijk heb je nog een fietspad langs de weg, maar dit houdt al snel op en dan fiets je langs een drukke baan. Na enkele kms moet je rechts afslaan richting Liézey en dan gaat het onmiddellijk steil omhoog. Je maakt dan een lus met 2 beklimmingen (sommigen spreken van col de Pertuis en col de Réchaucourt, maar hiervan zijn geen borden te vinden) en je komt terug uit op de baan naar Le Tholy. Je slaat dan rechts af en rijdt door het dorpje Le Tholy en komt dan terug uit op een drukke baan, die je een paar km volgt tot aan de top van col de Bonne Fontaine.

col de Bonne Fontaine

Hierna gaat het in dalende lijn naar Tendon en je passeert de grote en kleine watervallen van Tendon.

Hierna moet je linksaf en begin je aan de beklimming van col de la Bijoire.

col de la Bijoire

Probleem was dat je nergens op internet info over deze col kon terugvinden, dus wisten we ook niet hoe lang, steil deze col was. Was dus een pittige col.

Vervolgens dalen naar Eloyes om ons klaar te maken voor de volgende beklimming, nl. Haut de la Croix. Het bordje hiervan stond achter een afvalcontainer, dus dat was even zoeken.

Haut de la Croix

Op deze weg zag je ook bordjes voor andere uitgepijlde routes (o.a. Gran Fondo Vosges en la route des 4 cols).

Weer afdalen om vlak daarna terug linksaf te slaan voor de zware beklimming van col du Singe. Vanuit Eloyes is de beklimming 9 km met in het begin zeer steile percentages. Het is een zeer smalle weg naar boven en veel autoverkeer kom je dus niet tegen.

Deze col kan je ook overslaan door de (rustige) baan te nemen richting St.Etienne-les Remiremont.

Afdalen naar Cleurie en verder doorrijden naar Saint-Amé.

Vervolgens klaarmaken voor de volgende col: Le Haut du Tôt. Op internet hadden we gezien dat deze col vanuit Vagney 7,4 km met een stijgingsgemiddelde van 6,05 % was. Dit leek ons gemakkelijk, maar dit viel in het begin tegen. Op mijn gps verschenen op sommige momenten  cijfers van 16 % en meer.

Even voor de top kom je bij een kruising met de aanduiding van La Croix des Hêtres.La Croix des Hêtres

Hier is het gewoon rechtdoor.

De hele beklimming was zwoegen eer we boven waren. En dan was er op de top nog geen bord te zien van deze col.

Wel staat een beetje verder (vlak bij de afslag richting Le Tholy) een bord met aanduiding van Le Poteau.

Col le Poteau

Eindelijk konden we afdalen richting de laatste col, col de Sapois die we al 2 keer in het verleden hadden gedaan, dus dat was geen verrassing meer voor ons.

Daarna volgde de afdaling naar het meer van Gérardmer.

Dit was een pittige rit waar we de hele dag mee bezig waren (uiteraard onderweg ook stoppen om te eten en te drinken).