col d'Oderen

Col d’Oderen

Col d’Oderen samen met Le Markstein, Le Grand Ballon en col de Bussang.

De rit vandaag zou ons naar het hoogste punt leiden van deze fietsvakantie, nl de Grand Ballon. Hiervoor moesten we eerst via de col d’Oderen rijden. Deze beklimming is slechts 8km en leidde ons onderweg door het dorpje Ventron dat blijkbaar ook bekend is voor zijn skigebied. De renners in de Tour hadden deze col ook beklommen maar dan vanuit de andere richting. Op zeker moment kon je rechtsaf voor een andere col, col du Page maar wij besloten rechtdoor te rijden tot de top van col d’Oderen.

Even stoppen voor een foto en dan een mooie afdaling richting het meer van Kruth. Dan moesten we rechtsaf richting Le Markstein. 14 km stond hier aangeduid en in het begin ging het al serieus omhoog. Toch even wat zorgen ,want zo steil met zoveel km klimmen daar hadden we ons niet aan verwacht. Gelukkig waren het alleen de eerste 2 km die zo zwaar waren. Daarna werd het geleidelijk aan vlakker en er zaten zelfs enkele dalende stukken tussen. Op zeker moment toen we bijna boven waren, hing heel de lucht vol van parapentes die vlak boven ons vertrokken. Mooi om te zien. Dan nog even doorbijten en we kwamen aan in Le Markstein.

Hier ligt een rodelbaan en stopten we even om te kijken en iets te drinken. Dan was het nog 7 km tot aan de top van Le Grand Ballon. De eerste 5 km verliepen zeer vlotjes omdat het bijna vlak was. De echte beklimming begint pas 2 km voor de top en vanaf hier zag je ook meer fietsers. Boven op de top gestopt voor een foto en iets te eten.

Le Grand Ballon

Dan terug naar beneden via dezelfde kant. Op de kaart hadden we gezien dat er na 2km een afslag was om via Bussang terug naar het hotel te rijden. We besloten zo te rijden om dezelfde route terug te vermijden. De weg aan de afslag zag er echter zo klein en slecht uit dat we maar eerst in het café gingen vragen of we zo konden rijden. Volgens de cafébaas was dit perfect mogelijk en dus waagden we het maar erop.
Op een bord stond dat de eerste 6km in slechte staat waren en dit was nog maar zacht uitgedrukt. Er zaten zo een grote gaten in de steile afdaling dat het soms niet verantwoord was. Dit was meer iets voor een mountainbike. Op sommige plaatsen hadden ze dan net enkele gaten opgevuld zodat de tarmac nog aan je banden bleef plakken. Onderweg kwamen we nog enkele fietsers tegen die naar boven reden. Ik moet toegeven dat de beklimming langs deze kant veel mooier en ook steiler is, maar een aanrader langs deze kant is het toch niet wegens de slechte staat van het wegdek.
In het dorpje Geishouse na 6 km was de weg terug normaal en kon je mooi afdalen tot op de Route Nationale. Hier moesten we naar rechts richting col de Bussang, de col die we gisteren al hadden beklommen. De drukte die we gisteren al hadden meegemaakt, was vandaag nog erger. Op sommige plaatsen leek het of je op de autostrade reed, op andere plaatsen lag er dan weer een fietspad.

Het laatste stuk naar de top van de col de Bussang was mooi breed en liep slingerend door de bossen. Op de top deze keer geen foto genomen want gisteren al gedaan en dan 3 km dalen tot in het centrum van Bussang waar we stopten om iets te drinken. Vervolgens via hetzelfde fietspad van La Voie Verte terug naar Le Thillo om dan terug naar het hotel te rijden.