col du Ballon de Servance

Col du Ballon de Servance

Col du Ballon de  Servance samen met La Planche des belles Filles.

Uiteindelijk besloten we eens werk te maken van deze veelbesproken “col van de mooie meisjes”. Met de auto reden we naar de voet van la Planche des Belles Filles. Aangezien deze col maar 5,9 km is vonden we het toch beter om eerst Ballon du Servance te doen. Dit bleek een mooie beklimming te zijn waar onderweg ook plaatjes stonden met de stijgingspercentages. Eerst geleidelijk aan klimmen, maar bij km 4 zat er toch een stuk bij van gemiddeld 11% en dit voelde je meteen (ook weinig schaduw tijdens dit stuk). Nadien was het minder erg en was er ook meer schaduw. Er was niet veel volk langs deze kant van de beklimming, wel meer dalers. Boven een foto genomen en dan weer dalen tot aan de voet van la Planche des Belles Filles.

Hier staat een bord met de vermelding dat Froome deze beklimming heeft gedaan in 16 minuten. Maar als je dan het profiel ziet, vraag je je af hoe hij daarin geslaagd is. De eerste km heeft al een gemiddeld stijgingspercentage van 10% en dit kwam nog eens terug bij een aantal volgende kms.

Dit was een zware beklimming en uiteindelijk ben je dan boven op het plateau aan het skistation, maar dan is het nog enkele honderden meters omhoog aan gemiddeld 22%.

La Planches des Belles Filles: laatste stuk

Dit laatste stuk was echt afzien als de beesten en eenmaal boven toch even pauzeren om te recupereren. Dan foto nemen en afdalen tot aan de auto. Beklimming was iets minder snel dan die van Froome (45 min).la Planche des Belles Filles

Dan met de auto richting Plancher les Mines en Servance en hier zag je al de voorbereidingen voor de komende Tour.

Terug in ons hotel waren we er zeker van dat dit niet ons laatste fietsbezoek aan de Vogezen was. Hier liggen immers nog zo vele cols op ons te wachten die we zeker moeten doen.