col du Ménil

Col du Ménil

Col du Ménil samen met La Mauselaine, col de Sapois en col de la Croix des Moinats.

Vanuit ons hotel in Le Ménil vertrok ons eerste ritje richting Cornimont. Na amper één km waren we al op de top van col de Ménil. Dit was te snel om nu al een foto te nemen, dat zouden we straks wel doen bij het binnenrijden. Na 7 km waren we al in Cornimont en het volgende dorp was La Bresse. Dit was al meer een stadje. Van hieruit moesten we richting Gérardmer maar daarvoor moesten we wel 5 km klimmen op de col de Grosse Pierre .

Hier was de Tour ook langs gekomen. Boven op de top was het druk, maar niet van de fietsers maar wel van allerlei jongeren die trial leerden rijden met de moto. Even gestopt om een foto te nemen en dan afdalen naar het meer van Gérardmer. Hier richting “centre ville” aanhouden en dan door de hoofdstraat tot op zeker moment aan de rechterkant een bord staat naar het skistation van La Mauselaine. Dit is een niet zo lange beklimming (nog geen 3km) maar wel één met een gemiddelde van 15%. Boven ligt een skistation en kan je niet verder, dus maar terug naar beneden met toegeknepen remmen want anders kwam je niet tot stilstand. Nu was het tijd voor ons middageten, geen probleem want keuze genoeg in het centrum.

La Mauselaine

Na onze lunch tijd voor het voortzetten van onze rit en onmiddellijk bij het verlaten van Gérardmer begonnen we al aan de col de Sapois. Een niet zo lange beklimming via een zeer rustige weg met alleen het geluid van bergriviertjes. Op de top een foto genomen. Opgelet : het bord met vermelding van col de Sapois staat hier in de andere richting.

 Col de la Croix des Monats

Dan een gezapige afdaling tot in Vagney waar we besloten iets te drinken. Een zeer vriendelijke cafébaas die zelfs aanbood onze bidons te vullen. Terug op de fiets voor het vervolg. Na een paar honderd meter kon je kiezen om naar links te rijden via Croix des Monats. De Tour was hier ook langs gekomen en dit was alleszins een veel rustigere weg dan rechtdoor via D43 richting Saulxures.
De beklimming verliep heel geleidelijk en was 7,5 km lang. Op verscheidene stukken van de baan stonden nog de aanmoedigingen van de Tour die hier de week ervoor was gepasseerd. Links en rechts kon je onderweg nog naar allerlei colletjes rijden, maar wij besloten toch maar het parcours van de Tour te volgen.Col de la Croix des Moinats

Op de top een foto genomen en op datzelfde moment hield een anonieme auto van de Franse politie een auto tegen waarvan de bestuurster blijkbaar niet zo blij was. Op de top kon je naar links richting La Bresse zoals de Tour, maar wij besloten naar rechts richting Cornimont te rijden. Een afdaling van 5km en dit betekende wel een stuk steiler dan de beklimming. Beneden even gestopt wegens pijn aan de knie, maar dan voor onze laatste 7 km terug richting Le Ménil.