col du Surceneux

Col du Surceneux

Col du Surceneux samen met col des Feignes, col de Martimpré en Le Collet.

Vanuit ons hotel reden we links via de D34D richting col de la Schlucht. Deze weg hadden we in het verleden al verschillende keren afgelegd. Na een tijdje kom je aan de skipistes van La Bresse en ook het downhillparcours waar altijd veel volk is. Even verder kom je bij de col des Feignes en aan de splitsing hou je rechts aan. In plaats van een beetje verder naar rechts te rijden (richting col de La Schlucht) draaiden we nu links af richting Retournemer en hier stond al onmiddellijk een bordje met La Loge des Feignes waar we even stopten om een foto te maken.

Daarna rustig dalend naar het meer van Retournemer waar het wel gezellig leek, maar voor ons was het nog veel te vroeg om te stoppen. Een beetje verder lag al het volgende meer, Lac de Longemer, dat we ook voorbijreden. We bleven de hoofdbaan (D417) volgen tot we aan het grote rondepunt kwamen en we rechts afdraaiden. Hier wilden we nog even de volgende col beklimmen, col de Martimpré.col de Martimpré

Dit was een heel drukke baan, dus zodra we het bordje zagen snel een foto nemen en terugdraaien dezelfde weg als we gekomen waren. Op de terugweg sloegen we op zeker moment links af (D23) want hier lagen nog enkele cols die we wilden doen. Na een tijdje niet al te steil klimmen kwamen we bij col de Surceneux uit.

Foto nemen en op naar de volgende cols. Op internet hadden we gezien dat hier ook nog de col du Port des Planches en col des Charbonniers lagen. Maar hier zagen we onderweg geen enkele aanduiding van. Er waren trouwens geen wegen (enkel boswegen, niet met koersfiets te doen), dus dit was een grote afknapper. Dan maar de hoofdweg blijven volgen en al dalend kwamen we uit in Le Valtin. Hier moesten we rechts omhoog. Dit stuk viel tegen,  het was lang en steil en echte rustpunten zaten er niet in. In het begin stond er een kabellift en een (verlaten) hotel, maar voor de rest was er tijdens dit stuk niks te zien en veel fietsers kwam je hier ook niet tegen.

Le Collet

Op de GPS zagen we dat we boven aan het kruispunt verschillende richtingen uitkonden. Dit was het plaatsje Le Collet waar je links naar col de la Schlucht kon. Wij besloten toch maar wijselijk om rechtdoor te kiezen terug naar ons hotel. Maar eerst iets drinken in het houten hotel boven op de top. Dit was een echte aanrader want het was er zeer gezellig met een open haard waar je even op adem kon komen. Dan terug op weg naar la Bresse maar via een andere weg dan deze morgen. We namen de D34C die evenwijdig loopt als de normale weg (D34D) maar veel rustiger is dan de weg van deze morgen. je komt ook nog voorbij allerlei kleine meertjes en het is constant dalen, dus dat zat wel goed. Volgens sommige websites passeer hier je ook nog de col de la Grande Basse, maar hiervan hebben we nergens een plaatje gezien. Helemaal aan het eind van de afdaling kom je terug uit op de hoofdweg in La Bresse en dan was het rechtsaf draaien en nog enkele honderden meters tot aan ons hotel.